Idei despre cum sa iti pregatesti peretii pentru redecorare

 

 

Daca vrei un lucru facut cum trebuie, il faci chiar tu! – Desi in majoritatea cazurilor, aceasta regula se aplica, exista si situatii in care preferi sa apelezi la ajutorul unui specialist. Din fericire, cand vine vorba despre redecorarea locuintei, iti trebuie doar timp,  putina indemanare si idei bune, pentru a te descurca singur.

 

 

 

Pregatirile

E de la sine inteles ca nu vei aplica var lavabil sau vopsea peste o suprafata pe care nu ai pregatit-o prealabil. Pentru ca noul strat sa ofere acoperire eficienta, e esential sa cureti peretele, sa degresezi suprafata si sa te asiguri ca are o textura la care noile substante folosite adera usor. Peretii ii poti spala cu o carpa, iar daca au defecte, acoperi gaurile si retencuiesti. Gasesti pe Youtube o groaza de tutoriale despre cum sa repari fisurile din zid sau sa chituiesti.

Trebuie sa ai rabdare cu reparatiile, intrucat procesul de uscare poate dura pana la 3 zile, deci nu vei interveni deasupra in primele ore. Dupa ce s-au uscat complet zonele chituite, se vor slefui cu un dispozitiv pentru pereti sau chiar cu un slefuitor cu vibratii. Procedeul este obligatoriu inainte de adaugarea amorsei. Ideal ar fi ca si vopseaua de deasupra, si amorsa sa fie produse de acelasi furnizor.

 

Despre amorsa

Acest preparat are rolul de a imbunatati posibilitatile de absorbtie ale peretilor, uniformizandu-i in aceasta privinta. De aceea, este important sa nu amesteci vopseaua valabila cu amorsa si sa le aplici separat, succesiv. Daca iti cumperi direct grund de amorsare, nu mai stai sa-l prepari si aplici un strat direct dupa uscarea chitului.

Abia dupa asta distribui vopseaua lavabila pe perete. Iti propun sa nu te abati de la regula respectiva, intrucat daca nu urmezi pasii corespuznatori, substantele vor reactiona diferit si te vei alege cu suprafete cojite. Fiecare vopsea lavabila are specificat pe ambalaj cate ore trebuie sa astepti intre aplicari si in cate straturi trebuie distribuita(in mare parte din cazuri doua).

 

Vopsirea

Procedeul se face atunci cand incaperea este eficient ventilata si de preferinta in anotimpuri care incurajeaza uscarea rapida. Foloseste vopsea antimucegai in baie si bucatarie; astfel te asiguri ca nu ai ulterior surprize neplacute. Daca ai o problema cu mucegaiul in aceste zone, e bine ca si amorsa sa fie formulata special pentru a combate respectiva problema.

Daca esti preocupat de amprenta ecologica si de grija fata de mediul inconjurator, iti recomand sa folosesti vopsele din gama celor acrilice, respectiv cele care se pot dilua cu apa. Acestea nu au un impact nefast asupra mediului, nu sunt periculoase pentru copii sau animale de companie, iar mirosul degajat nu este unul neplacut.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *